La taula sobre ‘Estratègies empresarials valentes‘ va ser presentada per Joaquim Montsant, Director Territorial de CESCE que va introduir Xavier Berneda, CEO i copropietari de Munich Sports i Enrique Tomàs, director general de la marca de pernils homònima. Tots dos van compartir una interessant conversa moderada i guiada per Àngel Ros, exalcalde de Lleida i exambaixador d’Espanya a Andorra.
En la introducció, Montsant va exposar tres idees sobre valentia empresarial. La primera és la valentia com a anticipació, analitzant el moment i avançant-se a la jugada, analitzant dades però també amb un punt de perspicàcia. La segona és la importància de les col·laboracions, “en el context actual caldrà treballar més l’entorn”. I finalment, la capacitat de gestionar riscos: cal minimitzar riscos i ser valent sense cometre imprudències en el món incert en el qual ens movem.
No hi ha normes
En el seu torn, Xavier Berneda va afirmar que actualment Munich Sports és com el bambú “una planta que creix un metre al dia”. En aquest sentit, es va mostrar satisfet del creixement de les línies de negoci, com Corporate, una branca que permet a la companyia associar-se amb altres empreses com Ibèria o els Germans Torres i alhora, mantenir actives les fàbriques locals. També ha assenyalat com a model d’èxit Duuo, que Berneda reconeix que va començar com a innovation lab, on provaven coses “que Munich no podria fer i, en canvi, Duuo sí”, com per exemple, una línia de sabates esportives veganes.
Són exemples de com l’empresa s’ha sabut adaptar a cada moment. “No hi ha normes, no podem pensar que només podem fer el que feia el nostre avi quan es dedicava a fer botes d’esquí”, asegura Berneda. A més, ha remarcat la llibertat com a base de la seva valentia “no tenim deutes econòmics i, per tant, no tenim cap control ni devem explicacions a ningú” i això els dona molta més llibertat. També de cara al futur, en què la companyia espera continuar creixent en mercats com l’italià (el més important en l’àmbit tèxtil) i obrint noves línies de negoci com la roba streetwear o arribar a esports on ara no hi són. “Sempre en volem més, de forma innovadora i fent coses que no fan la resta”, va tancar el CEO de la companyia.
“La diferència entre un geni i un inconscient és el resultat”
Per la seva banda, Enrique Tomás va posar el focus en la importància de la il·lusió i la positivitat que ha de tenir un empresari tot afirmant, en to d’humor, que l’estratègia de la seva empresa “més que de valent és d’estar boig” en referència al convenciment que tenia que des de la seva parada al Mercat de la Salut de Badalona podria exportar pernil arreu del món. “Al final ser empresari vol dir ser optimista, creure en el futur i en la teva aposta. Amb prudència, evidentment, però amb determinació i confiança”. A més, ha afirmat que la diferència entre ser un geni o un inconscient està en el resultat: “Si et surt bé ets un crack, i si no, un desgraciat, però a l’inici la idea és la mateixa”.
A més, ha destacat la perspicàcia que han de tenir les empreses per detectar els canvis, cosa que assegura ells han fet: “Jo pensava que portaria el pernil arreu del món exportant pernils sencers i resulta que la millor estratègia és fer-ho amb entrepans”. En aquest sentit, també s’estan adaptant a les noves formes de consum: “El futur és el delivery però no a casa, sinó allà on sigui el client, per això el nostre objectiu és portar un entrepà de pernil allà on hi hagi una persona que en vulgui un”. Amb aquesta idea la companyia ha posat en marxa un sistema delivery a través de màquines vending. “Un cop més se sabrà si som uns genis o uns inconscients en funció del resultat”.
Fotos: Genaro Massot