‘Talent i valentia en clau lleidatana’ va ser el títol de la taula de debat que van protagonitzar, en el marc de la 34a Trobada Empresarial al Pirineu, quatre empresaris del territori que van presentart els seus projectes de negoci. El debat va ser moderat per la periodista i politòloga Magda Gregori. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va ser l’encarregat de la presentació de la taula, durant la qual va destacar la capacitat creativa de les empreses i va definir el territori com una terra d’oportunitats. També es va referir al teixit empresarial com “un exemple de valentia per tirar endavant un projecte, que significa tirar endavant tot un país”.
La Boscana, el territori al plat
El xef Joel Castanyé va ser el primer en explicar als assistents el seu projecte. Propietari del restaurant La Boscana de Bellvís, amb una estrella Michelin i tres sols Repsol, Castanyé va ser nomenat xef revelació del 2018 per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i destaca per la conceptualització del territori a través de les seves propostes culinàries.
Durant la seva intervenció, el xef va explicar la seva trajectòria des dels inicis, però és a partir de l’any 2020 quan comença el projecte Fruita de Lleida, que representa un punt d’inflexió en el seu negoci. El projecte posa l’èmfasi en la gastronomia fruital com a motor de desenvolupament sostenible del territori. Primer, amb un menú de degustació com la màxima expressió del paisatge amb la fruita com a fil conductor; l’any 2021, la prioritat va ser dur la fruita al món salat i ja l’any 2022, es pot afirmar que “més del 70% de les elaboracions del seu menú contenen fruita com a ingredient principal”.
El projecte d’aquest 2023 passa per crear una auditoria creativa d’elaboracions fruitals per continuar investigant totes les aplicacions gastronòmiques de la fruita com “mai ningú ho ha fet”. De fet, a La Boscana ja es poden tastar embotits i escabetxos de fruites. El futur d’aquest nou concepte gastronòmic serà crear un espai I+D, un espai culinari sostenible i un ecosistema creatiu.
Per a Castanyer, la seva empresa “és un projecte de vida que passa per la passió, per un hobby, per la família, i això és part de l’èxit”
Roc Roi, de Llavorsí al món
Lluís Rabaneda, CEO de Roc Roi, empresa d’activitats d’aventura de prestigi internacional al territori i al paisatge, va explicar com un petit negoci iniciat a Llavorsí ha crescut fins a arribar a organitzar campionats esportius amb presència de més de 40 països i a assessorar iniciatives arreu del món, com per exemple la pràctica de caiac davant el Perito Moreno d’Argentina. Rabaneda va recordar que els esports d’aventura a Lleida van començar a aparèixer els anys 80 del segle passat a la Noguera Pallaresa, principalment amb clients francesos i avui en dia són una part important del teixit empresarial del territori.
El responsable de Roc Roi no va obviar la dificultat que suposa emprendre en una zona com el Pallars, “potser la zona més desconeguda del Pirineu”, on cada vegada hi ha menys població, hi ha una gran distància respecte a nuclis grans, i hi ha una dificultat logística clara de mercaderies i passatgers.
Rabaneda va concloure que la seva és una empresa que ha anat creixent a poc a poc, “amb l’objectiu de desestacionalitzar l’activitat i no dependre de tercers”. Actualment, disposen de tres centres de treball, són líders del sud d’Europa en el sector de distribució del caiac i ofereixen serveis de consultoria arreu del món.
Aquest empresari creu que “la convicció d’empènyer el projecte, tot i les dificultats, és el que ens ha fet que arribar on estem avui, hem creat de zero una empresa amb els coneixements que hem obtingut al Pirineu”.
Laumont, especialistes en tòfones i bolets
Jordi Serentill, CEO i fundador de Laumont, va explicar la seva experiència com a majorista de tòfones i bolets seleccionats que exporta a més de 35 països des de les seves plantes de Tàrrega i Valladolid. Laumont, amb una trajectòria de quaranta anys, és avui en dia una empresa consolidada i amb reconeixement de marca. Serentill va destacar que una de les claus d’aquest èxit és que “cada dècada s’han fet coses completament diferents de l’anterior”. De fet, els últims deu anys, la facturació ha passat de 10 a 35 milions d’euros.
La innovació és un pilar fonamental a Laumont. Així, Serentill va afirmar que “és un negoci en constant evolució. Tant si la iniciativa fracassa com si és un èxit, l’aprenentatge és clau per al futur”. Durant la seva intervenció, també va explicar que l’experiència els ha demostrat que “els grans canvis venen per decisions que es prenen el dia a dia”. Sobre els avantatges d’estar a Lleida, Serentill va destacar “les grans sinergies amb la indústria hortofructícola en empreses de serveis i transports”. Iva concloure que “l’èxit a casa nostra són les persones, és el que et fa créixer”.
Roca, farines ecològiques de l’Urgell
Lot Roca, gerent de l’empresa familiar Farinera Roca (Agramunt), és un exemple de com pot evolucionar un negoci tradicional gràcies a la formació, l’obertura de mires i l’evolució del mercat. Aquesta empresària i la seva germana van agafar el relleu de l’avi amb una farinera fundada el 1932, amb un personal envellit, maquinària obsoleta i en un sector dominat pels grans grups.
Especialitzats en fer farina per xurros, “vam apostar per començar a treballar amb nous blats (kamut, espelta…), aprendre les noves tendències relacionades amb massa mares, elaboracions sense additius, llargues fermentacions…”, de manera que van passar a oferir una àmplia varietat de productes, amb cereals, combinacions i forces diferents. Així mateix, Roc ha explicat com la idea del “Forner casolà” (vendes on line), amb molta presència a les xarxes els ha donat molta visibilitat. De cara al futur, la farinera urgellenca treballa per millorar la traçabilitat de la producció i per la informatització, “per poder treballar el segle XXI”.
Fotos: Genaro Massot