Després de l’acte inaugural amb el conseller Felip Puig, la jornada ha continuat amb la taula rodona sobre com recuperar la confiança i el finançament amb Alberto Moro, José Carlos Díez i Amadeu Altafaj.
Alberto Moro, conseller delegat de Solventis AV, ha estat el primer ponent del panel econòmic-financer. Durant la seva presentació ha explicat que amb la crisi es produeix una fuita de recursos privats internacionals de l’Estat. L’any 2012 han marxat 385.000 milions d’euros d’Espanya. Ha destacat que “l’economia espanyola ha millorat una mica. Alguns senyals: la prima de risc, índexs de confiança del consumidor, accés a mercat capitals… però per què ha millorat? Probablement per l’anunci del programa de compra de bons del BCE, per la millora de competitivitat de l’economia per la caiguda dels costos laborals, entre d’altres”. Segons Moro, sense creixement no hi ha sortida de la crisi. També ha diagnosticat que “el problema de finançament bancari a Espanya persistirà els propers mesos. Quines mesures es poden prendre? La mida de les empreses espanyoles és clarament més baixa que a d’altres països europeus. El 90% de les empreses catalanes facturen entre 1 i 10 milions d’euros. Tenim clarament un problema de dimensions d’empreses. Les nostres empreses són molt petites”.
Per la seva banda, José Carlos Díez ha parlat del complex de superioritat dels europeus, “hem d’aprendre de Llatinoamèrica on són experts en gestió de crisi”. Ha senyalat també que “vivim ara la major crisi de deute de la història de la humanitat i es parla de brots verds quan tenim índexs d’atur insostenibles. No anem pel camí correcte. El govern espanyol va cap a una política que no fomenta el creixement”. Considera que l’única solució és un pla d’estímul fiscal per créixer a Europa. “Les pimes són les úniques que creen llocs de treball. Les multinacionals només han destruït llocs de treball els últims anys” ha afegit.
La tercera ponència del panel econòmic-financer ha estat a càrrec de Amadeu Altafaj, cap adjunt del gabinet del vicepresident econòmic de la Comissió Europea. Altafaj ha destacat que “el problema de l’atur a Espanya és estructural”, recuperar la confiança vol dir “creure en Europa. El model d’Europa és un model únic d’economia social de mercat. Hem après les lliçons d’una història traumàtica i els nostres ciutadans volen que preservem els pilars d’un model únic al món”. Segons el cap adjunt del gabinet, “aquesta crisi és cíclica i estructural. El ritme de reformes econòmiques s’ha de mantenir i fins i tot incrementar perquè hi hagi creixement. Espanya ha tingut superàvit molts anys. Tenia un espai fiscal per dur a terme reformes que no s’han fet. Això és un cas generalitzat. Massa sovint prevalen calendaris electorals”. Considera que “s’havien d’haver fet reformes que assegurin la sostenibilitat del sistema de pensions”. No ha volgut afirmar que es comença a veure la llum al final del túnel tot i que hi ha signes d’una certa esperança. Ha posat exemples d’iniciatives de països europeus per fer front a la crisi. Itàlia amb préstecs a petites i mitjanes empreses, com també el Regne Unit i Dinamarca.
Fotografies a la galeria d’imatges