La ‘Taula Startups’ de la 35a Trobada Empresarial al Pirineu va acollir als representants de tres startups amb molt propòsit i impacte social i mediambiental. És el cas de The Smart Lollipop, PACK2EARTH i TALKUAL, que van detallar als assistents les claus del seu èxit i dels seus respectius models de negoci, que a més de rendibles eliminen problemes socials i mediambientals. Presentats per Mario Teijeiro, director de StartMeUp Deloitte, van participar en una taula presidida per David Berruezo, director de Deloitte a Andorra, empresa patrocinadora d’aquesta secció de la Trobada dedicada a l’anàlisi de les empreses emergents.
David Berruezo, director Deloitte Andorra: “És un bon moment per a invertir en startups”.
El director de Deloitte a Andorra, David Berruezo, ha afirmat que “és un bon moment per a invertir” en startups i ha volgut compartir interessants dades de context, citant recents estudis. Per exemple, que durant l’exercici 2023 “el valor de les startups espanyoles estaria al voltant dels 100.000 milions d’euros”.
Ha destacat que “el 2023 va haver-hi una caiguda important en el volum d’inversió” en startups, fet que serveix per a sanejar el mercat i que aquest sigui més sòlid. Ha explicat que l’any passat es van destinar 340 milions d’inversions a startups, versus els 2.200 milions d’aquest any, una xifra sensiblement inferior. I d’aquests 2.200 milions, 1.000 milions s’han destinat a les rondes més petites -per sota 15 milions d’euros-, 800 milions a rondes d’entre 15 a 100 milions i, els 400 restants, per a rondes superiors als 100 milions.
Ha destacat també que “cada cop hi ha més inversió internacional”, i que el balanç ja és “50% nacional i 50% internacional” i que les firmes de venture capital o capital risc són els que més inverteixen en aquest tipus de companyies. Però també s’està detectant que les companyies corporate veuen en les startups “models de negoci que poden fàcilment incorporar a les seves empreses”.
Per territoris, Catalunya és on es capten més inversions, seguida de la Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Euskadi i Andalusia, i els models de negoci que acaparen més inversions són els SaaS (software as service) i les aplicacions industrials.
Mario Teijeiro, director de StartMeUp Deloitte: “Grans inversors que buscaven companyies escalables de rendibilitat, ara veuen aquesta rendibilitat en empreses que resolen problemes de la societat”.
El director de StartMeUp Deloitte, Mario Teijeiro, va introduir la Taula Startups: “A més de futur, parlarem d’impacte, dues paraules que estan més unides que mai, per a deixar aquest planeta una mica millor del que el trobem”.
Va citar com a exemple els reptes en salut, ja que per a l’any 2050, el 86% de les causes de mort seran per malalties no contagioses, les que hem cronificat pels nostres hàbits de vida, i és fonamental que sapiguem com solucionar aquest problema. També va destacar, respecte a la sostenibilitat, que cada any s’aboquen a les mars vuit milions de tones de plàstics, posant el focus en què el 40% dels plàstics que es produeixen són per a un únic ús.
Respecte a l’alimentació, mil milions de plats són malgastats cada any a nivell mundial, mentre un terç de la població mundial passa fam. Concretament, l’any passat uns 800 milions de persones van passar fam per no tenir per a menjar tots els dies.
En aquest context es desenvolupa “l’ecosistema de l’emprenedoria”, que consisteix a identificar nínxols on es puguin trobar solucions que generin un negoci. En concret, “trobar iniciatives d’impacte no sols en el negoci, sinó també en la societat, que dona diners i els inversors creuen en elles”. A més, “grans inversors que abans buscaven companyies escalables que donessin gran rendibilitat, ara veuen que aquesta mateixa rendibilitat la poden tenir amb empreses que resolen problemes, a les quals donaran uns diners que impacta en la societat”.
Diana Ballart, CEO i fundadora de The Smart Lollipop, una aposta per “un ecosistema tan complex com necessari per a la medicina del segle XXI”
La CEO i cofundadora de The Smart Lollipop, Diana Ballart, va explicar la seva innovadora solució per a obtenir resultats d’analítiques mitjançant la saliva, per tal d’evitat l’extracció de sang als nens per a determinades proves.
“L’analítica de sang és una prova invasiva i dolorosa del segle XIX, i els pediatres són els primers que intenten evitar-la per l’experiència que suposa”, va afirmar Ballart, que lamenta “molta manca de salut pediàtrica”.
The Smart Lollipop, especialment desenvolupat per a la detecció de casos de hipercolesterolemia i celiaquia, permet aconseguir una mostra biològica de forma àgil, una diagnosi a temps, i que el pacient visqui una experiència positiva. Es tracta d’un dispositiu mèdic amb forma de caramel intel·ligent que diagnostica malalties a partir de la saliva i digitalitza els resultats mitjançant un biosensor que els deriva a una plataforma online per a digitalitzar la resposta, obtenint els resultats en uns minuts. Ballart va afirmar que aquesta solució arriba a “un ecosistema tan complex com necessari per a la medicina del segle XXI”.
Va destacar Ballart la innovació que suposa combinar sectors tan diferents com la investigació científica, la tecnologia i la confiteria, i el repte i entusiasme d’apostar per “el canvi de paradigma que suposa The Smart Lollipop al sector salut”, plantejat com a un negoci B2B que volen que arribi també al B2B2C, com per exemple a les farmàcies, i amb un futur internacional “a hospitals a tot el món”.
Françoise de Valera, CEO i cofundadora de PACK2EARTH: “Existeix una gran demanda de solucions sostenibles”
La companyia PACK2EARTH ha passat pel Ship2B, l’acceleradora d’impacte més gran d’Espanya. La seva CEO i cofundadora, Françoise de Valera, la defineix com “una empresa d’impacte” per estar especialitzada en materials resistents i robustos per a substituir els plàstics contaminants.
“Vam inventar els primers materials que es composten a temperatura ambient però que serveixen per a envasar productes de llarga vida útil, siguin secs, semiliquids o líquids, i al final de la seva vida útil desapareixen sense deixar enrere cap tòxic o microplàstics, com hauria de ser”, ha afirmat De Valera.
Va destacar també que existeix “una gran demanda d’aquest tipus de solucions sostenibles”, i a més com a consumidors “no volem que les nostres marques favorites contaminin”. De fet, diferents sondeigs “demostren que estem disposats a pagar una mica més per materials més sostenibles”.
Com es connecta PACK2EARTH amb les necessitats globals? “Les grans marques tenen objectius ambiciosos per a reduir els seus plàstics contaminants. Moltes fan servir plàstic reciclat, però encara tenen problemes. I hi ha un problema més gran: és impossible fer el 100% del packaging del món amb el 9% del packaging del plàstic que es recicla en l’àmbit global. Això no suma. Fan falta més materials per a satisfer aquesta demanda del 100%”.
En aquest context, “som els únics que hem aconseguit envasar productes secs, però sobretot semilíquids i líquids, amb més vida útil. La nostra competència ha aconseguit de 2 a 4 setmanes i només en condicions de refrigeració. Nosaltres estem aconseguint vides útils de més de 12 mesos i a temperatura ambient”. I les seves mètriques també són d’impacte: “sobretot substituir 50.000 tones de mètriques de plàstic contaminant amb els nostres materials pel 2029”.
Marc Ibós, CEO i cofundador de TALKUAL: “Hem pogut ajudar a 400 productors que, com jo, no podien vendre la seva fruita i verdura”.
El CEO i cofundador de TALKUAL, Marc Ibós, es considera “un pagès que se ha venido arriba”. De tradició pages, ell i la seva família van veure com van passar de vendre pomes i peres des de fa 50 anys a mercats i fruiteries, al volum i els estàndars que demanaven les grans superfícies. “Si no tens volum, no tens poder”, va lamentar, com a gènesi d’una solució amb molt propòsit i impacte social i mediambiental.
Com a resultat va néixer TALKUAL, una botiga online de venda de fruita i verdura rebutjada per criteris estètics, que es venen al consumidor final i a oficines. “El malbaratament alimentari afecta el 30% de tot el que produïm -va afirmar Ibós-. La meitat són fruites i verdures, i si poséssim fi a això, acabaríem a la fam al món 3 vegades”.
Ibós va destacar els valors de TALKUAL: “producte de temporada, producte nacional, i ser coherents amb la nostra missió de fer bé pel planeta, i això significa que no importem producte de fora perquè la petjada de CO2 seria un problema, a més del nostre compromís social, que es basa en fer servir empreses de transports sostenibles, a Barcelona repartim amb bicicleta, i sempre que podem contractem a persones en risc d’exclusió social”.
Va destacar que “la venda online està creient de manera exponencial. i és un mercat que continuarà creixent”, augura, un fet que s’ha de sumar als “2 trilions d’euros que representa el mercat de la fruita i verdura a Europa”, xifres que han permès a la seva companyia duplicar la facturació any rere any.
I els resultats no són només directament econòmics: l’impacte social de TALKUAL és molt destacable: “Hem pogut ajudar a més de 400 productors que, com jo, no podien vendre els seus productes, salvant més de 3 milions de quilos en total, i hem creat 30 llocs de treball”.