Javier Faus, president de Meridia Capital Partners, ha començat la seva participació a la Trobada Empresarial al Pirineu mencionant que el Cercle d’Economia defensa i defensarà sempre l’interès general, a nivell social i econòmic, sobretot, a Barcelona -on és la seva seu-, però, també, a Catalunya. De fet, Faus considera que és important fer créixer Barcelona i Catalunya, perquè hi hagi de debò un model de prosperitat de País, per distribuir millor la riquesa i que aquesta arribi a tothom. En aquests moments, però, el president del Cercle d’Economia considera que ni Barcelona ni Catalunya tenen un model de prosperitat compartida, com sí tenen, per exemple, països com Alemanya i Holanda.
Encara que, per a Faus, Catalunya no està en decadència, sí que s’han de prendre mesures per evitar que entri en decadència en un futur. Per a ell, és fonamental que les institucions estiguin sempre al costat dels ciutadans i no caiguin en el conformisme, perquè això és molt greu per al País. En concret, ha explicat que a Catalunya s’ha de millorar la inversió en infraestructures, per a la qual cosa és necessària la col·laboració de les institucions. El president del Cercle d’Economia ha fet referència a l’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat; tant important per al PIB de Catalunya. I, també, entre d’altres inversions, a la inversió en hotels de luxe, la qual cosa és estratègica per a Barcelona.
L’estabilitat política és imprescindible per a l’estabilitat econòmica
També ha parlat de la importància que hi hagi una estabilitat política, perquè aquesta és imprescindible per a l’estabilitat econòmica. I, també, de potenciar la diversitat d’opinions (evitant els extrems), per tal que ‘el nostre País sigui proper i lliure’. Una llibertat que el Cercle porta a terme, donat que, com ha explicat Faus, a vegades denuncien l’activitat de les institucions. Per exemple, en el cas de la fiscalitat, que actualment no és competitiva a Catalunya. O per demanar que Espanya sigui menys centralista i millori el model de finançament per a Catalunya. També han estat la primera institució en donar suport als indults, des del començament.
El president del Cercle d’Economia ha destacat, finalment, que s’han de treballar sectors estratègics, com la recerca, la innovació, l’emprenedoria, la indústria 4.0 o la tecnologia, que són fonamentals per al canvi. Tenint en compte, sempre, el respecte al medi ambient.
Crèdit fotos: Genaro Massot