La 27a Trobada Empresarial al Pirineu ha comptat amb la participació de l’exdirector del FMI, Michel Camdessus, que ha impartit una conferència en el transcurs del dinar de l’esdeveniment que aplega prop de 600 empresaris a la Seu d’Urgell.
Camdessus ha dibuixat com serà el món l’any 2050. D’una manera molt pedagògica ha captivat l’audiència a través del que ell ha anomenat les dotze megatendències que ha anat desgranant una a una.
Prenent com excusa el lema de la Trobada “Decidir en un món incert” ha criticat la paradoxa que representa el fet de voler oferir als nostres fills un món més feliç pensant al mateix temps que el seu món serà més dur i difícil. Així ha exclamat que “no ens podem resignar perquè darrere d’aquesta por col·lectiva hi ha la manca de visió de futur”.
La primera megatendència ha estat la demografia, advertint d’un gran creixement demogràfic i de l’envelliment de la població a quasi tot el planeta, excepte l’Orient Mitjà i Àfrica. Camdessus ha marcat com a gran repte el desafiament migratori del futur.
La segona que ha analitzat ha estat la social amb una societat permanentment híper connectada i amb una agudització del individualisme. La plena igualtat entre homes i dones haurà de ser ja una realitat.
Sobre l’economia, Camdessus ha assegurat que el món continuarà creixent. L’economia creixerà entre un 3 i un 3,5% de mitjana. Continuarà la globalització tant del comerç internacional com del sistema financer.
Tot plegat fomentarà noves classes mitjanes en un món que el 84% de la població podrà considerar-se classe benestar. Aquesta població comportarà un augment de la competència pels recursos naturals finits, un context que posarà en perill la sostenibilitat del planeta si no es produeix un canvi radical dels estils de vida i consum actuals.
La innovació i les noves tecnologies són per si mateixes una megatendència. Camdessus ho ha qualificat de canvi tectònic. I finalment ha alertat de l’expansió del fundamentalisme i “dels elements estatals violents”.
Un cop acabada la xerrada, Michel Camdessus s’ha sotmès a les preguntes del públic. En resposta a una qüestió plantejada per un comensal, l’exdirector del FMI ha advocat per la permanència del Regne Unit a la UE.