La tertúlia econòmica de la 27a Trobada Empresarial al Pirineu ha estat dedicada a “El còctel de la incertesa” i ha comptat amb la participació d’Emilio Ontiveros, catedràtic d’Economia de l’Empresa de la Universitat Autònoma de Madrid, fundador i president d’AFI (Analistas Financieros Internacionales), i Alfred Pastor, professor emèrit d’Economia d’IESE Business School, i director de la Càtedra Banc Sabadell d’Economies Emergents. La tertúlia, que ha estat moderada pel periodista Josep Puigbò, ha abordat les incerteses globals i les certeses de l’economia espanyola.
Emilio Ontiveros ha parlat d’incerteses, dels factors més globals de la incertesa econòmica, financera i política, ha explicat que el comportament dels mercats financers són el reflex més clar d’aquesta incertesa i ha assegurat que la major part de les economies i els blocs econòmics estan dominats per aquesta incertesa. Per explicar aquesta situació global s’ha centrat en el que ha definit com “debilitament de les economies dels països emergents”. Segons Ontiveros, els casos més preocupants d’aquesta afebliment són Xina i Brasil.
Sobre la Xina, Ontiveros assegura que creix menys, i de manera diferent a com ho feia. Si fins ara el gigant asiàtic era la manufactoria del món, actualment està creixent més intensament en el sector serveis, que comença a enfocar cap a l’exterior. Aquesta seria “una transformació que està costant molt de digerir per part de les autoritats xineses, i tot un repte per a la resta de l’economia mundial”. Sobre Brasil, ha explicat que està literalment en recesió, i que aquesta pot acabar afectant al conjunt d’amèrica llatina i, de retruc, a les empreses espanyoles que tenen una bona part de les seves inversions a la zona.
‘Les incerteses de les economies avançades’
Segons Ontiveros, les economies avançades tampoc no estan aclarint les incerteses, perquè tot i que l’economia dels Estats Units està creixent, l’eurozona presenta símptomes preocupants i, actualment, el Japó és una economia que apenes creix. Europa, que ha definit com la “comunitat de veïns de l’economia espanyola”, està reaccionant tard davant les dinàmiques de la nueva economia i això fa que arrosseguem la crisi econòmica.
Alfred Pastor, que s’ha centrat en la realitat de l’economia española ha destacat el que considera les certeses, encara que no siguin bones, com ara: les dificultats de la productivitat, la situació política, la reforma del mercat laboral. Sobre la situació política ha explicat que “estem davant d’unes eleccions que no tindran una majoria absoluta i això vol dir que en tots els programes hi ha elements de rao i només cal demanar que posin en comú els elements que comparteixen.” Pastor també ha explicat que “els països nòrdics que tant ens agraden han costat dècades i segles, de bastir, però hem de pensar que estem en aquest camí.” I ha recomanat als assistents que “passar sis mesos a qualsevol país del món per, malgrat tot, adonar-nos en de com de bé estem aquí”.
Amb el lema “Decidir en un món incert”, la 27a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu d’enguany vol posar de manifest que decidir en un món incert forma part del dia a dia d’empresaris i directius. La Trobada Empresarial al Pirineu és un esdeveniment anual que va començar entre amics per intentar donar respostes a les inquietuds de l’empresari lleidatà. En l’actualitat, s’ha convertit en la cita econòmica privada amb més participants de Catalunya. En les últimes edicions empresaris, directius d’empresa i emprenedors han gaudit de conferències, taules rodones i debats en un espai únic com és la Seu d’Urgell.