El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha estat l’encarregat d’arrencar la primera ponència inaugural del que ha dit és un dels “fòrums empresarials més importants del país”. Enguany és la tercera vegada que participa en aquest esdeveniment i n’ha fet balanç: “La primera ocasió vaig presentar els quatre eixos de la legislatura que són el democràtic, el social, el verd i el feminista i, ara, tres anys més tard, puc dir que les xifres del país són bones.” Aragonès ha fet referència a una inflació per sota de la mitjana estatal i de la d’Europa, “tenim un mercat de treball sòlid i estable, tot i que el context és incert a causa de la guerra d’Ucraïna i la sortida de la Covid” i ha remarcat que a “Catalunya mai hi havia hagut tanta gent treballant com ara”.
En la seva intervenció, el president de la Generalitat ha transmès un missatge de tranquil·litat assegurant que “l’economia real catalana no només no està estancada sinó que continua endavant i això serveix per estimular-nos amb tota la confiança i l’autoestima”. Aragonès ha reconegut que Catalunya té reptes globals als quals ha de fer front tant en l’àmbit social, com en el climàtic, el tecnològic i el social i, en aquest sentit, ha assegurat que “les xifres ens diuen que podem abordar-ho a la catalana, és a dir, treballant pel creixement de tothom i de tot el territori, fent progressar també la nostra llengua i la nostra cultura”, ha assegurat.
Els reptes del Pirineu
Aragonès, en relació amb el territori del Pirineu, s’ha referit a l’Eix Pirinenc, “una infraestructura clau per al territori i un dels grans reptes per a la millora de la seva competitivitat”. Amb la mirada posada en el Pirineu 2030, el president ha identificat els reptes que cal afrontar com són la manca d’habitatge assequible, una gestió forestal sostenible, establir un model propi de mobilitat, garantir el relleu generacional en el sector primari, promoure l’energia verda per tenir pobles autosuficients i “redefinir el model de turisme, cal desestacionalitzar-lo i passa de tenir estacions d’esquí a tenir estacions de muntanya”, que siguin viables tot l’any.
Preguntat sobre la possibilitat d’avançar les eleccions catalanes, el president ha assegurat que no ho contempla i preveu esgotar la legislatura el 2025, ha destacat que “és important acabar una legislatura sencera després de molts anys que no ha estat possible”. Per a Aragonès, cal enfortir el valor de l’estabilitat, tot i estar en un govern en minoria i que hi pugui haver un escenari polític nou després de les eleccions del juliol. En relació amb una possible victòria PP-VOX, l’objectiu d’Aragonès continuaria sent la negociació, però “el diàleg depèn de dos i, si en algun moment, hem vist que l’altre arrossegava els peus, potser aleshores els peus ni tan sols es mourien”.
Èxit de l’assistència a la Trobada Empresarial
El president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Josep Serveto, ha donat la benvinguda als assistents a la 34a edició, que aquest any se celebra sota el títol ‘Liderar avui: talent i valentia”. Una edició en què s’ha registrat enguany un rècord històric d’assistència amb prop de 700 participants, unes dades que consoliden la Trobada com un espai que “dona resposta a les principals inquietuds del teixit empresarial en un entorn incomparable on enfortir relacions tant personals com professionals”. També ha agraït la confiança als patrocinadors, col·laboradors i espònsors, que han crescut de manera destacable fins a superar la setantena.
Així mateix, Serveto també ha assenyalat la voluntat de mantenir l’essència del que representa la Trobada des dels seus inicis, que és “posar en valor el teixit empresarial dels territoris que compartim el Pirineu i donar un espai per promoure el networking” Alhora es vol fer una aposta per donar visibilitat i oportunitats al talent jove fomentant la presència d’empresaris menors de 35 anys.
El president de la Trobada Empresarial també ha destacat que l’edició d’enguany tractarà dels conceptes que haurien de ser “el pal de paller de totes aquelles empreses que aspirin a créixer i a excel·lir en la gestió empresarial”. Precisament, ha indicat que un exemple de lideratge ha estat el de la taula inaugural que sota el títol Ibex: el repte de liderar el mercat mundial ha comptat amb el testimoni d’Eloi Planes, president de FLUIDRA i Maurici Lucena, president i conseller delegat d’AENA, que han explicat com aquestes companyies espanyoles, són líders mundials en els sectors del welness i les piscines, i la gestió d’aeroports a tot el món.
Per la seva banda, l’alcalde en funcions de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, s’ha referit a l’emergència climàtica que “ens obliga a fer canvis en la manera de produir i ens afecta a tots, no podem restar aliens i cal reconèixer les adversitats per poder fer-hi front”. Viaplana, en referència al títol de la Trobada, ha apuntat que “ens cal prendre mesures valentes, adaptar-nos als nous temps o no hi haurà futur”, tot i que el Pirineu és una terra d’oportunitats on es poden tirar endavant projectes importants. En aquest sentit, ha apuntat que, des de les administracions s’ha de facilitar al teixit empresarial a aprofitar les fortaleses del territori amb una major flexibilitat dels tràmits i temps administratius “per poder ser competitius”.
Crèdit foto: Genaro Massot